Bruk av plenlufter

En liten test av Al-Ko sin elektriske plenlufter 38 E Combi Care.

For ordens skyld, det er ikke en plenlufter som jeg har fått fra Alko eller en nettbutikk for å teste, jeg har kjøpt den selv, men det er sponsede lenker i artikkelen. Som denne om du vil se nærmere på modellen

Montering: Maskinen er flatpakket, men det er ikke så mange deler, det er ett monteringsskjema i pakken og det er ikke veldig vanskelig å sette maskinen sammen. Maskin og hjul kommer ferdig sammensatt, din jobb er å sette på håndtak og oppsamleren. Verktøy som trengs er ett vanlig middels stort stjerne skrujern. Du trenger kanskje en skiftenøkkel, en tang eller en stor sekskantnøkkel (Unbraco) om du vil skifte mellom kniver og fjør. Bilder og filmer av modellen viser at du kan skru opp festet med hendene, men min satt godt fast første gangen så jeg måtte løsne skruen som holder på plass kniven med en tang. Jeg skrudde den fast igjen med «håndmakt» så nå trenger jeg ikke verktøy neste gang.

Bruk: Sett plenlufteren på plenen, still dybden på kniven til 2, trykk inn «dødmannsknappen» på siden av håndtaket og press håndtaket mot deg. Maskinen starter og trekker også framover. Du må hjelpe til og skyve den litt framover, men du skal gå saaakte. Dette går mye seinere enn å klippe plenen.

Etter 2-3 meter merker du kanskje at maskinen begynner å «hoppe» litt. Det er fordi oppsamleren er full og må tømmes. Denne gangen testet jeg på en eldre plen, anlagt for over 30 år siden, som ikke har blitt luftet før. Det tok mellom 2,5 og 3 meter før oppsamleren var full. Den tar med seg mose i 38 cm bredde, noe som betyr at den samler sammen ca 50 liter mose (og ugress) pr. kvadratmeter. Mose lar seg jo komprimere så det er ikke fult så mye som må komposteres eller helst kjøres bort men det blir volum av det. Jeg laget en midlertidig binge av 5 pallekarmer, det er ca 1 kubikkmeter og der fikk jeg plass til avfallet fra ca 100 kvadratmeter plen når jeg presset det sammen.

Nå er det egentlig bare å kjøre over plenen som skal luftes. Kjør samme vei hele tiden. Husk hvilken vei og kjør på tvers neste gang du lufter. Ta deg god tid, ikke press maskinen fremover, den trenger bare litt hjelp til fremdrift.

Når på året skal plenen luftes?

Gresset bør ikke være fuktig, da pakker det seg, men jorden skal heller ikke være for tørr, da må du i så fall vanne etterpå. Gresset bør også være nyslått. Jeg foretrekker å lufte fra midten av april til midten av mai, Om det regner 1 mai og det er meldt regn igjen 5 mai ja da klipper du plenen 3 mai og lufter dem 4-ende, det er nesten perfekt. Om du det blir mye regn, kan du også benytte anledningen til å gjødsle. Du kan også lufte om høsten, fra slutten av august og ut september.

Når det er sagt så har jeg sett eksempler på lufting midt på sommeren som har gått helt fint, men gjør det når det er meldt overskyet og/eller regn noen dager. En annen regel jeg har sett er at du kan lufte plenen dersom jordtemperaturen er mellom 10 og 15 grader og lufttemperaturen på det varmeste om dagen er under 20.

Det jeg har sagt om tidspunkt for lufting til nå handler om bruk av «knivbjelken» eller vertikalskjæreren som vel er det mest presise ordet.

Med i pakken følger det også med en bjelke med «fjærer». Den skjærer seg ikke ned i jorden på samme måten som kniven, den er derfor mer skånsom med plenen og kan brukes både oftere og i varmere perioder. Når du bruker plenlufteren med fjærer kan det sammenlignes med den jobben du gjør om du jobber veldig hardt med en plenrive, men du slipper vannblemmene. Du river godt med mose med deg men gjør liten skade på gresset. Det er ikke lurt å gjøre dette i tørkeperioder og/eller på de aller varmeste dagene, men ellers kan den brukes i hele vekstsesongen. Fjærene bruker du også om du vet at plenen skal brukes og ikke får lang tid til å hvile etter behandling. Bruker du knivene bør du være forsiktig med å bruke plenen en måneds tid, bruker du fjærene kan du sannsynligvis ta den i bruk etter 8-10 dager.

Merk at tiden før bruk er synsing og cirka. Det kommer an på temperaturer, fuktighet, kvalitet på jorden og hvor mye mose du faktisk har. Noen plener er fullstendig dekket med mose og da må du kanskje så på ny. Da tar det minst 2 måneder før du kan begynne å bruke plenen forsiktig. Det kan derfor være smart å ta halve eller 1/3 av plenen om gangen og ikke bare kjøre over alt og kan risikere å «miste» en hel sommersesong.

Personlig mening om Alko 38 E Combi Care.

Jeg er godt fornøyd. Jeg kunne kanskje tenke meg en litt sterkere motor, men det er bare å stoppe opp når du merker at den sliter og gi den ettpar sekunder å hente seg inn igjen. Dessuten tar det bare noen sekunder å fylle opp oppsamleren, så motoren får nok av tid til å ta seg inn mens du tømmer. I og med at oppsamleren fylles så fort kunne jeg egentlig tenke meg en modell med sideutkast. Du kan ta av oppsamleren og bruke den uten men da legger den avfallet der du skal gå, så sideutkast ville vært fint. Men da måtte de valgt en helt annen løsning og maskinen hadde nok minst blitt dobbelt så dyr.

Se nærmere på maskinen jeg bruker

Hvor lang tid tar det å lufte plenen?

I og med at det blir så mye avfall, bruker du det meste av tiden til å tømme oppsamleren og da avhenger det mye av hvor langt du må gå for å tømme. Jeg hadde vel i snitt 30 meter til «tømmepunktet» (15 meter hver vei) og da luftet jeg 100 kvadratmeter på 2 og en halv time uten å stresse og med både drikkepause og tid til å leke med Kasper. Om du står litt på og har orden på logistikken bør du fint klare 1 kvadratmeter i minuttet.

Vertikalskjærer til venstre, ubehandlet i midten og fjærer til høyre